Gå till innehåll

På gång

Program, våren 2024

 _________________________________________________________________________________________

BANVALLSPROMENAD I DJURSHOLM

Lördag 6 april

Samling på busstationen vid Danderyds sjukhus, läge B,     buss 601,  kl. 9.41

En mycket lättgången promenad längs gamla Roslagsbanans banvall från Svalnäs till Djursholms Ösby..I Svalnäs har man skapat en naturpark med ängsmark som visar hur Djursholms öppna skogslandskap såg ut fram till 1800-talet.

Vi går ca 4km och tar en rast, så ta med fika.

Föranmälan till Mikael Johansson,  e-post: swoosh695@gmail.com  senast fredag 5 april

  

___________________________________________________________________________ 

SISTA BRUKSSAMHÄLLET             

- PROPELLRAR OCH CHAMPAGNEKORKS-TRÅDAR

Tisdag 9 april kl. 18.00.

Lokal: Fatburs Brunnsgata 19

(OBS! Ej att förväxla med Fatburs Kvarngata, där vi ofta håller till!)

Ett av Finlands få järnbruk var Dalsbruk i skärgården mellan Åbo och Hangö. Det fick sin malm från Utö från det att det grundades 1686. Propellrarna till Sveriges äldre isbrytare var nog gjutna i Dalsbruk och ståltrådarna som höll korkarna på en senare tids champagneflaskor hade samma ursprung, antagligen fram till konkursen 2012. Mot slutet tedde sig detta sista brukssamhälle, paradoxalt nog, märkvärdigt likt en reellt existerande, och fungerande socialistisk enklav i en kapitalistisk omvärld.

Ole Högberg, uppvuxen på orten, har med stöd av Kungliga Patriotiska Sällskapet och Längmanska Kulturfonden skrivit boken SISTA BRUKSSAMHÄLLET, som utkom 2018, om denna del av Sveriges historia. Bruket var Sveriges fram till 1809, och fortfarande är ortens majoritetsspråk svenska. Svenska Litteratursällskapet i Finland prisade boken för att den avspeglar Finlands historia så väl, samt för att den inkluderar arbetarnas liv och leverne i ett brukssamhälle, en gång ett av Finlands största.

I kväll berättar Ole för oss! Föredrag och te/kaffe med tilltugg för 20 kr - välkomna!

Anmäl gärna att du kommer till Erik Elvers mäle erik.elvers(a)gmail.com eller sms 0738-526399 för planering av förtäring.

Samarrangemang med 

 ______________________________________________________________________________________ 

VÅRVANDRING I BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

Lördagen den 13 april kl. 11.00

Vi samlas utanför koloniområdet Lilla Frescati –        T-bana Universitetet. Härifrån går vi över Roslagsbanan och sedan skogsvägen utefter Brunnsviken och kommer så småningom in i Bergianska Trädgårdens våtmarker. Vi passerar fältet med förhoppningsvis blommande pestskråp och fortsätter sedan utefter Brunnsviken.

Blommar tibasten fortfarande? Vi vandrar bland trädgårdens alla vårblommor i cirka två timmar.

Glöm inte matsäcken.

Ingen föranmälan behövs.  Vid frågor kontakta Eva Innings tel 070-4916714

 ______________________________________________________________________________________ 

VÅRKVÄLLSVANDRING VID NORRA BRUNNSVIKEN

Fredag 19 april kl. 18.30

Sedvanlig kvällsvandring från Bergshamra Torg ner till och längs Brunnsvikens norra strand, upp på Ulriksdalsåsen och ner till Slottsparken, ca 5 km.

Vi hoppas på blommande backsippor, kanske tibast om vi går förbi dess växtplats och i bästa fall (men osäkert) kattuggla. Skulle varken backsippor eller tibast stå i blom går vi i stället ner till de båda Tivolikullarna.

Ingen speciell matrast, men tag gärna med något att mumsa på medan vi går. Skodon för gångvägar och skogsstigar.

Samling utanför tunnelbaneuppgången Bergshamra Torg (norra utgången stn Bergshamra (Mörby-linjen) kl 18.30.

Föranmälan behövs ej, men ev frågor kan skickas till Erik Elvers mäle erik.elvers@gmail.com eller sms 0738 - 52 63 99

  ______________________________________________________________________________________ 

VANDRING SKYTTORP - VATTHOLMA

Lördag 27 april kl 10.10 (samling på Upsala C)

Vi tar Mälartåg från Upsala C spår 5 mot Gävle kl 10.12 och går av i Skyttorp kl 10.30. Därifrån följer vi Barbro Ulén på Salstaleden till Vattholma, ca 7 km. Leden går uppe på en liten ås som går parallellt med  en förgrening av Fyrisån. Den passerar Salsta slott där det finns fika. Slottet är mycket intressant och där spelas det in avsnitt som visas i avsnitt av TV-satsningen om Sveriges historia.

Salsta Slottscafé och slottets nedervåning är öppna. Där kan man få en enkel lunch och lyxig fika. Man kan kolla på bra guidning av Niklas Malmberg på youtube ang. slottets historia. Det finns också mycket vatten och fågelliv vid slottet.

Tillbaka till Upsala åker man från Vattholma station     t ex 13.34, 14.04 eller 14.34, resan tar 13 min.

Tåg från Stockholm C ankommer till Upsala t ex 9.40 (avgår 9.06, SJ Regional) eller, om man är en man/kvinna utan fruktan för försening, 10.05 (avgår 9.08, SL). Då måste man lösa en UL-biljett som gäller resan mellan Arlanda och Märsta (förutom fortsättningen till Skyttorp). Bussar torde också finnas. Tågtider enl. SJ:s hemsida i mitten av januari, kolla några dagar i förväg!

Föranmälan till Erik Elvers senast onsdag 24 april mäle erik.elvers@gmail.com eller sms 0738-526399.

   ______________________________________________________________________________________ 

CYKLING TILL RÖDA BACKSIPPOR

Måndag 6 maj kl 10.00

I Täby finns en av Sveriges mycket få förekomster av ljusröda backsippor (vanligen är dessa vackra blommor blålila). Det är förstås svårt att i förväg säga när de kommer att stå i blom, men vi tar en tur till växtplatsen och hoppas vi har tur. Om jag hinner tar jag en sväng ett par dagar i förväg för att se hur läget är.

Samling vid Bergshamra Torg kl 10.00 varifrån det är ca 20 km cykling till växtplatsen (möjlighet att ansluta längs vägen, vi passerar bl a Roslags Näsby och Tibble). Medtag matsäck. Sannolikt tar vi hemvägen genom Djursholm.

Föranmälan till Erik Elvers senast fredag 3 maj mäle erik.elvers(a)gmail.com eller sms 0738-526399.

 ______________________________________________________________________________________  

VÅRLÖRDAG I NATIONALSTADS-PARKEN: NATUR, KULTUR OCH NORDISKA VÄSEN 

Lördagen den 18 maj klockan 13

Låt oss uppleva våren i Ekoparken. Ekoparken – eller officiellt Kungl. Nationalstadsparken – var världens första nationalstadspark, när den tillkom 1995. Sedan dess har nationalstadsparker inrättats också i Finland som har hela tio stycken!

En nationalstadspark är ett skyddat område som är av riksintresse med betydelse dels för det nationella kulturarvet, dels för rekreation och ekologi i en urbaniserad region.

Vi hoppas på en härlig vårdag i natur och samhälle med sakkunnig guidning kring naturen, historian och nordiska väsen som man kan stöta på i naturen. Trevlig samvaro för alla generationer, från de äldre till de yngre. Våra ledare är Richard Murray, ordförande i Förbundet för Ekoparken, och Jenny Rosen som har tagit initiativ till många naturupplevelser och även skräpplockning i Ekoparken.

Vi samlas vid Djurgårdsbrunns värdshus och vandrar över till Södra Djurgården och Isbladskärret. Vandringen avslutas vid Flodvågsmonumentet. I närheten finns Thielska galleriet där man kan komma över mat och dryck, fortsätta att umgås och kanske vandra vidare. Där finns även busshållplats. Du kan förstås också ta med egen fika.

Om du har möjlighet, ta med dina barn, barnbarn, föräldrar eller vänner. Vi vill att detta ska vara ett generationsöverskridande tillfälle.                                               (Forts.)

Ingen deltagaravgift.

Föranmälan senast 12 maj, till Anders Schærström, anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 91 28, för att guiderna ska hinna anpassa sig efter antalet deltagare. Tala om  hur många vuxna och barn som kommer att delta.

Välkommen till detta samarrangemang mellan Föreningen Natur och Samhälle i Norden,

Föreningen Norden i Stockholm, Förbundet för Ekoparken och

Studieförbundet Vuxenskolan. 

 ______________________________________________________________________________________  

VANDRING VID BORNSJÖN

Fredag 24 maj kl 11.08

Naturreservatet runt Bornsjön sträcker sig in i Salem, Botkyrka och Södertälje. Här finns en del vandringsleder, och vi går på en på södra sidan av sjön. Sjön är reservvattentäkt för Stockholm och dess yta därför fridlyst, alltså inget bad (det är t o m förbjudet att röra vattenytan).                                                                Vi passerar en bronsåldersgrav i form av ett 25 m brett och 3 m högt röse med fin utsikt.  Själva leden är 8 km, och från busshållplatsen till den är ca 1 km, dvs runt en mil vandring sammantaget. Lunchrast ute.

Samling utanför Hallunda T-stn kl 11.08 (linje 13 från T-Centralen kl 10.33) varifrån vi går till buss 708 som avgår från hpl Hallunda T-stn / Eriksberg 11.17 och kommer till hpl Bergaholmsvägen 11.27. Dessa tider är hämtade från SL:s hemsida i slutet av februari, tidtabell för maj visas ännu inte men torde vara samma. Ev ändring meddelas dem som anmält sig.

Föranmälan till Erik Elvers senast tisdag 21 maj mäle erik.elvers@gmail.com eller sms 0738-526399.

  ______________________________________________________________________________________  

TRÄDVANDRING I HUMLEGÅRDEN

Tisdag den 28 maj kl. 11.00

Samling vid Carl von Linnés staty norr om Kungliga biblioteket. Nära statyn finner vi ett äkta valnötsträd och fortsätter sedan mot bibliotekets huvudingång. Där växer bland andra de exotiska träden platan och ginkgo biloba. Vi fortsätter att utforska parkens olika träd både vanliga och sällsynta och avslutar vandringen vid parkens norra del. Där intar vi vår matsäck vid bänkar och bord.

Anmälan till Eva Innings tel 070 4916714

   ______________________________________________________________________________________  

GOTSKA SANDÖN

onsdag 5 - söndag 9 juni

Incheckning Nynäshamn 5 juni senast 07.45

Resan till Gotska Sandön har bestämts till onsdag 5 - söndag 9 juni (om vinden vill), incheckning i Nynäshamn senast kl 7.45 avresedagen. Det blir alltså tre heldagar och två halvdagar på Ön. Fältsipporna blommar hoppeligen alltjämt, och med litet tur får vi se de första svärdssysslona.
Följande vandringar planeras: onsdag e.m de närmsta omgivningarna (Kapellänget - Elefanten - Västra Sidan - Bredsand), runt Ön en dag, förmodligen ner längs Västra sidan och in till Gamla Gården och hem via Sjipkapasset en dag.

Någon tur blir det även den tredje heldagen men inte bestämt vart..

Det är inte någon samordnad bokning utan var och en ordnar sådan själv.
Se www.sandoresor.se för uppgifter om boendealternativ mm.
Ev frågor besvaras, efter förmåga, av Erik Elvers         e-mäle erik.elvers@gmail.com, sms 073 852 63 99     _____________________________________________________________________________