Gå till innehåll

På gång

Program, sommaren 2022

PROMENAD I ÅRIKE FYRIS, UPPSALA

torsdag 21 juli

Samling vid busshållplatsen läge A i Knivsta.  Pendeltåg från Stockholm C kl.10.08. Ta gärna första vagnen.  För att komma till bussen gå till höger när du lämnar pendeltågsperrongen. Kl.11.03 tar vi buss 101 till Nåntuna vägskäl. För denna resa behöver du en UL-biljett till Knivsta. Biljetten kostar 66 kr.

Årike Fyris är ett naturreservat med syfte att bevara områdets gamla jordbruks– och betesmarker, skydda vattenmiljön i Fyrisån och erbjuda ett stort, sammanhängande friluftsområde för de boende i Uppsala med omnejd.

Vi går längs den vänstra stranden, vägen är vacker, lättgången och sträckan ca 1 mil  från Flottsunda till järnvägsstationen i Uppsala.

Ta gärna med fika för det finns en vacker plats för det.

Väl i Uppsala kan vi gå upp till slottet, titta på konst och äta lunch alt. fika.

Vi hoppas på vackert väder, vid regn stannar vi hemma.

Föranmälan senast den 19 juli till Soili Bisi-Ström     tel. 072 992 16 69  eller mail till soilibisi@gmail.com

SÖDRA JYLLAND, VADEHAVET 

31 juli  - 6 augusti

Efter intensiva diskussioner ska vi genomföra en föreningsresa till Sønderjylland under första veckan i augusti. Vi ska samlas i Ribe söndagen den 1 juli. Under några dagar ska vi hålla ihop och sedan far vi åt olika håll, beroende på olika önskemål. I början av veckan tänker vi besöka ett par öar ute i marsklandet, Vadehavet. Med Tønder som utgångspunkt ämnar vi sedan, till fots eller på cyklar, upptäcka natur och kultur i kustlandet närmare den nu drygt hundraåriga gränsen till Tyskland. Några av oss planerar att sedan göra en liten utfärd till Schleswig för att bland annat se Danmarks ca 1500 år gamla gränsvall som nu ligger i Tyskland.

Intresset har varit mycket stort och det har varit svårt att hitta en tid som passar alla. I Ribe har vi bokat gemensamt. För övrigt har var och en bokat logi var för sig.

Kontaktperson: Anders Schærström,

anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 91 28.

GOTSKA SANDÖN AUGUSTI

ons 24 - sö 28 augusti

Vi har just gjort en resa till G Sandön i juni (men alla som längtar till Ön kunde inte delta i den, så en ny möjlighet erbjuds i slutet av augusti (varmt i vattnet!).

Incheckning vid båten i Nynäshamn onsdag kl. 7.45, framme på Ön ca kl. 12, återresa från någon strand på Sandön söndag ca 16.30 och tillbaka i Nynäs runt kl 20.

Vi har alltså tre heldagar på Ön, en del vandringar anordnas bl a heldagstur ca 25 km runt Ön.

Man bokar själv boende (eget tält, hyrtält, vandrarhem eller 2/3/4-bäddsrum i stuga) på www.sandoresor.se. Det finns ett välutrustat kokhus, stugorna försedda med kök).

Närmare upplysningar, provianttips och utrustningslista lämnas dem som vill ha det.

Erik Elvers e-mäle erik.elvers@gmail.com

Föreningen Nordens Stockholmsavdelning inbjuder även FNSiN-medlemmar till möte om:

ARKTIS, GRÖNLAND OCH SÄKERHETEN—MED NYTT SÄKERHETSPOLITISKT LÄGE

Den 1 september klockan 15—17

I Europahuset , Regeringsgatan 65, Sthlm

Vid mötet medverkar Martin Breum, som är dansk författare och journalist med 20 års erfarenheter från det arktiska området., särskilt Grönland. Aaja Chemnitz, som är grönländsk representant i Folketinget i Danmark och ordförande för parlamentarikerna i Arktiska rådet medverkar med kommentarer från ett grönländskt perspektiv. Vi hoppas också på korta inlägg som ger insikter i EU:s och Sveriges syn på geopolitiken i den arktiska regionen.

Vi återkommer med ett mera utförligt program.     Men reservera gärna denna dag redan nu.

De som vill delta behöver anmäla sig till  anders.ljunggren51@gmail.com.

VI BORSTAR I PARKEN
Måndag 5 september kl 17.00


Dags för den årliga tillsynen av runstenen i Karlbergs
Slottspark som FNSiN är fadder för. Vi träffas vid SO hörnet av Karlbergs Slott (sjösidan, närmast gång-vägen från Birkastan) och går tillsammans till stenen i parken för att se hur den mår och försiktigt ta bort ev lavar och mossa.

Liten picknick efteråt!

Ev frågor kan ställas till Erik Elvers, erik.elvers@gmail.com eller tel. 073 852 63 99

Obs!: Föranmälan senast fredag 2 sept, datum kan behöva ändras om det är föreläsning på Universitetet den tänkta tiden vilket jag inte vet förrän i slutet av juli.

 UTFLYKT TILL SIGTUNA

Torsdagen den 8 september

Samling vid Sigtuna busstation kl.10:03. Lämpligt pendeltåg mot Märsta går från Stockholm City kl. 9.00 och buss 579 går från Märsta station till Sigtuna kl. 9:47. Allt enligt nuvarande tidtabell.

Vi besöker Sigtuna museum, Mariakyrkan och Rådhuset. Vi går också runt i stan och tittar på de idylliska husen och fikar förstås på Tant Bruns Kaffestuga.

Ta gärna med matsäck också för vi stannar nog många timmar.

Utflykten kan komma att flyttas vid dåligt väder eller förhinder.

Anmälan till Nina Bohigas, nina_bohigas@hotmail.com eller 070 454 77 24 senast den 6 september.

 SOMMARCYKLING I STOCKHOLMSTRAKTEN

Är du intresserad av flera cykelturer i Stockholmstrakten i sommar? Start och avslutning t ex vid pendeltågsstationer. Skriv till erik.elvers@gmail.com, så ser vi om vi hittar lämplig dag.

CYKLA DRESSIN

Finns det fler än jag som skulle vilja cykla dressin någon gång under säsongen? Det finns några ställen i Sverige att välja på. Kanske hittar vi fler intressanta upplevelser i närheten.

Hör av dig till camillaberg8888@gmail.com

***