Gå till innehåll

På gång

Program, våren 2022

VÅRVANDRING I BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

Torsdagen den 21 april klockan 11

Vi samlas utanför koloniområdet Lilla Frescati, T-banestation Universitetet. Innan vi går vidare mot Bergianska Trädgården iakttar vi den gamla eken, och ser om den fortfarande är i god kondition. Vi går över Roslagsbanan och kommer snart in i Bergianska Trädgården. Vad blommar i trädgården i slutet av april? Vi skall inte endast njuta av blommorna på marken utan också av blommorna på träd och buskar.

Vandringen tar cirka två timmar. Tag med sittunderlag och matsäck, som intas norr om institutionsbyggnaden och med utsikt över Brunnsviken.

Ingen föranmälan, men undrar du över något kontakta Eva Innings tel 070 491 67 14

FÖRFATTARMÖTE: MORDET PÅ TÄRNUDDEN

Måndag den 25 april kl 18 (Vi börjar med fika)

IFFI, Norrtullsgatan 45

Vi, som genom åren har blivit väl bekanta med Gotska Sandön, har hört talas om att det 1890 begicks ett mord vid Tärnuddens fyrplats. Johan Fredrik Engman får anställning som fyrbiträde, kommer 1889 till Sandön med sin yngre hustru och deras ettåriga barn. Det uppstår slitningar mellan den lilla familjen och den unge förmannen vid Tärnudden. Det ena leder till det andra och slutar med ond, bråd död. Vissa fakta är dokumenterade, bl.a. i fyrvaktaren Liljas omfattande dagbok.

Ingrid Sjökvist har gått längre. Hon har fördjupat sig i upptakten till denna tragedi och genom bevarade handlingar försökt lära känna de närmast berörda människorna och deras sargade tillvaro. Efterforskningarna inspirerade henne att skriva ”Kan man ta sig dit, kan man ta sig därifrån”. Sedan boken gavs ut förra året har hon sökt vidare i arkiven. Hur gick det sen?

Boken kommer att finnas till försäljning. Läs recension på sidan 9 i NOS nr 2/2022.

Föranmälan önskas till Anders Schærström (anders.schaerstrom@telia.com;  070 693 91 28; 08 758 3003).

50 kronor för föredrag och fika.

Samarrangemang med Studieförbundet Vuxenskolan

VÅRKVÄLLSVANDRING VID NORRA BRUNNSVIKEN  

Fredag 29 april kl 18.30

Sedvanlig kvällsvandring från Bergshamra Torg ner till och längs Brunnsvikens norra strand, upp på      Ulriksdalsåsen och ner till Slottsparken.

Vi hoppas på blommande backsippor, kanske tibast om vi går förbi dess växtplats och i bästa fall (men  osäkert) kattuggla. Oavsett av vad vi ser brukar promenaden, drygt 5 km, vara vacker.

Ingen speciell matrast, men tag gärna med något att mumsa på medan vi går. Skodon för gångvägar och skogsstigar.

Samling utanför tunnelbaneuppgången Bergs-hamra Torg (norra utgången stn Bergshamra, på Mörbylinjen) kl 18.30.

Föranmälan senast onsdag 5 maj Erik Elvers, e-mäle erik.elvers@gmail.com eller sms 0738-526399.

VANDRING I GRIMSTA NATURRESERVAT

Söndagen den 8 maj kl. 10.30

Vi ses i biljetthallen i Blackebergs tunnelbanestation. Därifrån går vi via en liten fågelsjö in i Grimsta naturreservat och kommer sedan ner till Mälaren där vi äter matsäck. På tillbakavägen till Blackeberg passerar vi ett stånd bitterskråp.

Vandringen tar 2 - 3 timmar med lite fågelskådning och matrast.

Anmälan till Gunnel Wallén, gunnel.wallen44@gmail.com eller 073 22 98 83

På Youtube kan man se Martin Rörbys tre minuter långa presentation av Blackebergs t-banestation. 

VANDRING SKARHOLMEN—UPPSALA                                                   

Tisdag 10 maj kl 10

Vi samlas utanför Upsala Centralstation kl 10 (SJ-tåg från Sth 9.11 kommer till Upsala 9.49) och far med buss 11 från hpl. läge B3 kl 10.07 till Skarholmen/Graneberg nere vid Mälaren kl 10.35 (kostnad 42 kr, man kan betala med kort på bussen).

Barbro Ulén visar oss sedan vägen längs Gula stigen ca 10 km fram till Studenternas idrottsplats. Första sträckan går genom Vårdsätraskogen som är mycket vacker, sedan genom gröna stråk nära ny bebyggelse och till sist genom skogen i Kronparkens naturreservat där vi  passerar en ny dagvattenpark, Geijersdalen med en liten bäck och till sist går upp på Kronåsen med Sten Sturemonumentet.

De som vill avslutar med fika i klassiska konditori Fågelsången. Ca 10 km.

Anmälan senast lördag 7 maj till Erik Elvers, e-mäle erik.elvers@gmail.com eller sms 073 852 63 99.

RÖDA BACKSIPPOR  - CYKELUTFLYKT

Söndag 15 maj kl 10.30

Öster om Täby Kyrkby finns en av Sveriges mycket få förekomster av röda backsippor (de blå är vanligare, men även de är sällsynta)  De brukar blomma så här års, vi tar en cykeltur och hoppas få se dem.

Start från Bergshamra torg kl  10.30 så är vi framme strax efter 11.30 (man kan ansluta efter vägen), tittar på platsen och äter en liten matsäck innan vi återvänder hem genom Djursholm utmed Värtan.

Anmälan till Erik Elvers, e-mäle

erik.elvers@gmail.com eller sms 073 852 63 99 senast thorsdag 12 maj.

MAJVANDRING I SANDEMAR

Onsdag den 18 maj Klockan 11

Vi samlas på naturreservatets parkeringsplats vid busshållplatsen Svärdsnäsviken.

Därifrån går vi in i reservatet för att snart finna    kungsängsliljor i knopp, majvivor, gullvivor, rödblära m fl vårblommor. I år skall vi för första gången söka upp gläntan i skogen där vi finner ramslök.

Glöm inte matsäcken.

Bussnummer och avgångstider: kontakta Eva Innings tel 070 4916714 efter den 1/5

FÖRSOMMARPROMENAD FRÅN HORNSTULL TILL SLUSSEN

Tisdagen  31 maj kl. 13:00

Samling på Hornstull utanför tunnelbanan.

Vi vandrar från Hornstull förbi Högalidskyrkan och Kristinehovs malmgård och klättrar upp på Skinnarviksberget. Vi fortsätter längst Monteliusvägen och njuter av de härliga vyerna och avrundar vandringen förbi Mariakyrkan och ned till tunnelbanan vid Slussen.

Tag med fika som vi förtär någonstans på vägen.

Vid dåligt väder skjuter vi på vandringen.

Anmälan till eric.bolander@telia.com eller Eric 072 318 12 25 senast den 15 maj.

SOMMARCYKLING I STOCKHOLMSTRAKTEN

Är du intresserad av flera cykelturer i Stockholmstrakten i sommar? Start och avslutning t. ex. vid pendeltågsstationer. Skriv till erik.elvers@gmail.com, så ser vi om vi hittar lämplig dag.

GOTSKA SANDÖN

Båten till Sandön planeras gå denna sommar, för första gången sedan 2019. Det finns olika önskemål om tid för resa, några är mer lockade av försommaren, andra av sensommaren. Alla tider har sina fördelar, t ex vårfloran respektive det varma vattnet. Det är tänkbart med två resor..

Vi siktar nu på utresa söndag 12 och återresa onsdag 15 juni, dvs 2 heldagar och 2 (dryga) halvdagar på Ön.

Om det även blir en sensommarresa i augusti, är det några tider som är bättre eller sämre?

Envar bokar själv sin resa och boende på www.sandoresor.se, men tanken är ju att vi upptäcker Ön tillsammans, dvs att vi därför samordnar oss ifråga om tid.  →

Är du intresserad av att resa till Ön i FNSiN-sällskap får du gärna höra av dig till Anders Schærström, anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 91 28; 08 758 3003  eller till Erik Elvers, erik.elvers@gmail.com; 0738-526 399

RESA TILL SØNDERJYLLAND

Planering är i full gång för en föreningsresa till södra delen av Jylland under första veckan i augusti.

Samordnare: Anders Schærström,

070 693 91 28; anders.schaerstrom@telia.com;

***