Gå till innehåll

På gång

Program, våren 2023 (med utblick mot sommaren)

 _________________________________________________________________________________________

SKOGSKYRKOGÅRDEN OCH MOSAISKA KYRKOGÅRDEN MED ADELE SCHREIBERS GRAV

Torsdagen den 30 mars klockan 10

Vi träffas utanför Skogskyrkogårdens T-banestation, går in genom huvud entrén och sedan genom hela kyrkogården, genom en öppning i muren och strax till höger ligger Mosaiska kyrkogården. Där finner vi Adéles grav – den enda graven med en enhörning på gravstenen. Vid gravstenen lägger vi en blomma eller en vacker sten. På vår väg tillbaka går vi förbi Uppståndelsekapellet, Visitors Center, Skogskapellet och Greta Garbos grav.

Vi avslutar med medhavd fika på Almhöjden med utsikt över Heliga korsets kapell.

Ingen föranmälan, men undrar du över något kontakta Eva Innings tel 070 491 67 14

_____________________________________________  

GAMMALSVENSKBY MITT I KRIGET

Söndag den 2 april klockan 16 (Fika serveras från ca 15.30)

Lokal: Ingång Starrängsringen 37

Närmaste T-station Stadion.  Utgång riktning Musikhögskolan

Bussar: Alt. 1 nr 4 till hpl Musikhögskolan. Gå mellan tornet och det långa bostadshuset rakt fram till Löjtnantsgatan, Gå runt huset vid Konditori Fosch så är du på Starrängsringen.

Alt. 2: nr 1 till Jungfrugatan. Följ den norrut till Starrängsringen.

Jörgen Hedman har i många år forskat om baltsvenskarna och Gammalsvenskbyborna. Han har skrivit flera böcker på temat.  Han medverkade i FNSiNs bok om Estland och har två gånger tidigare hållit föredrag för oss. Läs hans skildring av Gammalsvenskbys historia på sidan 9 i detta nummer.

Invånarna i Gammalsvenskby har nu åter farit illa under det pågående kriget. Byn har beskjutits och skurits av från elförsörjning. Invånare har dödats.

Se också: http://www.svenskbyborna.se/

Pris för det hela: 50 kronor

Föranmälan till Anders Schærström 070 6939128; anders.schaerstrom@telia.com

samarrangemang med Vuxenskolan

_____________________________________________  

VÅRVANDRING I BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

Torsdagen den 20 april klockan 11

Vi samlas utanför koloniområdet Lilla Frescati, T-banestation Universitetet. Vi går över Roslagsbanan och kommer snart in i Bergianska Trädgården. På vägen dit borde den lilla slånbusken blomma som bäst. Sedan är det bara att njuta av allt som blommar i olika färger.

Vandringen tar cirka två timmar. Tag med matsäck och sittunderlag. Matsäcken intas norr om institutionsbyggnaden med utsikt över den gamla eken och Brunnsviken.

Ingen föranmälan, men undrar du över något kontakta Eva Innings tel 070 491 67 14

 _____________________________________________  

STADSHOLMEN – NATUR OCH SAMHÄLLE FRÅN FORNTID TILL NUTID

Lördagen den 22 april

Samling klockan 13  vid vattenpumpen  på Stortorget

Vandring till fots ca 2 timmar.

Ledare: Anders Fridfeldt.

Stadsholmen i Stockholm eller ”Staden mellan broarna” som platsen hette fram till 1980, nu stadsdelen ”Gamla stan”, blev kulturskyddat genom regeringsbeslut 1980, klassat som riksintresse för kulturmiljövård av Riksantikvarieämbetet.

Gamla stan bär välbevarade spår av såväl naturgivna processer som samhälleliga processer som förändrat platsen från forntid till nutid. Platsens utveckling från relativt obetydligt skär i sammanflödet mellan Mälaren och Saltsjön till maktens centrum och Sveriges huvudstad går att avläsa i stadens gränder och omgivning. Och högst påtagligt är samband mellan den naturgivna förändringen av platsen och de samhälleliga.

Platsens ”morfologi” vad gäller läget, topografi och mönster av gator och gränder, byggnader och karak-teristiska delar av Gamla stan med olika funktion och ägandeförhållanden speglar på ett unikt sätt utvecklingen och förändring från 1100-talet till dagens ”Gamla stan”. Inte minst speglas nationsbyggandet och ”maktens landskap” över tid samt betydelsen av kontakter med omvärlden.

Gamla stan var starkt hotat från 1930-talet fram till 1980 då området upplevdes som slumkvarter och var påtagligt nergånget. Olika aktioner kom att rädda staden från rivning och ”modernisering” och är idag en av Stockholms mest besökta attraktioner av såväl inhemska turister som utrikes. Gamla stan är en av Europas bäst bevarade medeltida städer.

Anders Fridfeldt är erfaren universitetslärare och forskare i geografi. Har tidigare gästat oss i FNSiN med föredrag om naturkatastrofer och den stora  branden i Västmanland 2014. Vidare ledde han i    höstas en exkursion i Mälardalen som några FNSiN-medlemmar deltog i.

Avgiftsfritt för FNSiN-medlemmar.

Det är begränsat antal platser – 15

Föranmälan till  anders.fridfeldt@outlook.com.

 _____________________________________________  

VÅRKVÄLLSVANDRING VID
NORRA BRUNNSVIKEN

Fredag 5 maj kl 18.30

Sedvanlig kvällsvandring från Bergshamra Torg ner till och längs Brunnsvikens norra strand, upp på Ulriksdalsåsen och ner till Slottsparken.

Vi hoppas på blommande backsippor, kanske tibast om vi går förbi dess växtplats och i bästa fall (men osäkert) kattuggla.

Oavsett av vad vi ser brukar promenaden, drygt 5 km, vara vacker. Ingen speciell matrast, men tag gärna med något att mumsa på medan vi går. Skodon för gångvägar och skogsstigar.

Samling utanför tunnelbaneuppgången Berghamra Torg (norra utgången stn Bergshamra, på Mörbylinjen) kl 18.30.


Föranmälan behövs ej, men ev frågor kan skickas till Erik Elvers mäle erik.elvers@gmail.com eller sms  073 852 63 99 

 _____________________________________________  

VANDRING NÅNTUNA LUND OCH NÅNTUNA SKOG — UPSALA
Torsdag 11 maj kl 10

Vi samlas utanför Upsala Centralstation kl 10 (Mälartåg från Sthlm 9.11 kommer till Upsala 9.48) och far till Kuggebro (omväxlande buss 5 och 9, går var sjätte minut, man kan betala med kort på bussen).


Barbro Ulén visar oss sedan vägen genom Nåntuna skog och Nåntuna lund, det senare naturreservat med mycket vårblommor, och tillbaka till Upsala längs första sträckan av Linnés Danmarksvandring. Där kan man också skåda fågel i Sävjaån. Kommunen håller på att utveckla området vid Fyrisån/Ulleråker sjukhus och där finns nu bl a en nyanlagd damm för rening av dagvatten.

De som vill avslutar med fika på något klassiskt konditori. Ca 10 km.

Anmälan senast måndag 8 maj till Erik Elvers,
e-mäle erik.elvers@gmail.com eller sms 073 852 63 99.

  _____________________________________________  

ÅKESHOVS ARBORETUM

Kom och upplev våren i naturen med vårutflykt till Åkeshovs arboretum och Judarskogens naturreservat lördag den 13 maj kl 13.

Vi samlas inne i Åkeshovs Arboretum på Åkeshovs Gårdsväg 10 i Bromma, endast 20 minuter från          T-Centralen med tunnelbana (T-bana Åkeshov).

Årets Stockholmsbyggnad 2022 jury lyfter fram Åkeshovs arboretum som "ett pedagogiskt grönt rum för utflykt och lärande har fått en efterlängtad upprustning och ökad biodiversitet. En plats för naturen i staden och en plats till stadens invånare i naturen. Ett sinnrikt och lärande utbyte."

Vi ser fram emot en härlig vårdag i naturen med guidning, familjefrågesport med nordiskt tema och trevlig samvaro för alla generationer, från de äldre till de yngre.

Programmet består av två delar. Först besöker vi och fikar på arboretum, där du kan uppleva nordisk natur och landskapsarkitektur på ett intressant sätt. Sedan vandrar vi runt den närliggande sjön Judarn tillsammans med vår guide Gunnel Wallén, som är medlem i både Föreningen Natur och Samhälle i Norden, FNSiN och Samfundet Sverige-Färöarna.

Om du har möjlighet, ta med dina barn, barnbarn, föräldrar eller vänner.

Ta med egen fika eller mellis och sittunderlägg. Glöm inte att föranmäla dig senast den 2 maj via e-post till [info@nordenistockholm.se]. Meddela också antalet vuxna och barn som kommer att delta. Frågor kan riktas till Outi Tuomaala på samma adress.

Välkommen att delta i detta samarrangemang mellan Föreningen Natur och Samhälle i Norden och Föreningen Norden i Stockholm med stöd från Studie-förbundet Vuxenskolan.

Vi ses !

   

___________________________________________  

FNSiN 50 årsjubileum

TYRESTA

När föreningen grundades var  Tyresta ett område dit  naturvänner sökte sig för att gå i skogen,  grilla korv, dyka i Gammeldammen (jättespännande: den är djup och det fanns  spöklika döda träd i dammen och stora abborrar), leta efter jättegrytor  och fornborgar eller lyssna på ugglor. Att området blev av särskilt intresse för den nygrundade, tvärfackliga FNSiN faller sig helt naturligt: där finns något för alla, vilket framgår också av föreningens lilla skrift om Tyresta.

Idag är Tyresta en välorganiserad nationalpark och naturreservat med åtskilliga vandringsleder, vackert belägna lägerplatser, informationstavlor och audio-guider.

Lördag den 20 maj gör vi ett jubileumsbesök.

Vi tar buss 807 från Gullmarsplan, hållplatsläge V, 10.03  till Svartbäcken och därifrån promenerar vi  ca 2,5km till Tyresta by och  går Urskogsstigen, 2,5km. Den går genom en typisk orörd  och omväxlande  Tyrestaskog med flerhundraåriga tallar, stora granar och små myrmarker.

Slingan är något kuperad och stenig på vissa ställen och kräver normal rörlighet.

Väl tillbaka i byn besöker vi Naturum och sedan själva byn vars historia går tillbaka till järnålder.

Det är vår och vi hjälps åt att examinera  de vårblommor vi möter längs stigarna och i byn.

I byn äter vi vår medhavda matsäck bekvämt vid bord och bänkar . Det finns även ett café om man föredrar det.

För hemresa finns det två alternativ:
1. buss 834 från byn till  Handen och pendeltåget, två gånger/timme.

2. Promenad längs Sörmlandsleden till Svartbäcken och buss till Gullmarsplan eller Handen.

Föranmälan senast dagen innan till Claes Göran Ström,

e-post till claesgoranstrom@gmail.com eller tel 070 856 10 02

   _____________________________________________  

JUBILEUMSRESA TILL GOTSKA SANDÖN I JUNI

Försommarresan till Gotska Sandön har nu bestämts till söndag 11 - onsdag 14 juni (om vinden vill), incheckning i Nynäshamn senast kl 7.45 avrese-dagen.

Det blir två halvdagar och två heldagar på Ön.                                                                           

Följande vandringar planeras: sö e.m de närmsta omgivningarna (Kapellänget - Elefanten - Västra Sidan - Bredsand), vandring runt Ön ena heldagen, förmodligen ner längs Västra sidan och in till Gamla Gården och hem via Sjipkapasset andra heldagen.

Det är inte någon samordnad bokning utan var och en ordnar sådan själv.                                 

Se www.sandoresor.se för uppgifter om boendealternativ mm.

Ev frågor besvaras, efter förmåga, av Erik Elvers  e-mäle erik.elvers@gmail.com, sms 073 852 63 99

_____________________________________________  

CYKLING I ESTLAND

Planerna för cykling i Estland har nu konkretiserats till en tur i västra delen av landet med Hapsal som bas.

Nattfärja från Stockholm till Tallinn med avresa 17 augusti, transfer av resenärer och cyklar från Tallinn till  Hapsal och sedan några dagsturer till de gamla svenskbygderna före transfer åter till Tallinn och hemresa.

Ev frågor besvaras, efter förmåga, av Erik Elvers,

e-mäle erik.elvers@gmail.com, sms 073 852 63 99

 _____________________________________________