Gå till innehåll

På gång

Program, sommaren 2021

________________________________________________________________________   

Äntligen kan vi ana en ljusning i det läget med smittspridning och restriktioner som vi har levt med i drygt ett år. Under sommaren planerar vi främst utomhusaktiviteter i Stockholmstrakten. Det ser också ut som om en grupp kommer att genomföra resan till Island som skulle ha gått redan förra sommaren. Vi kommer också att återuppta planeringen för resor till Estland, Nyland och södra Jylland, även om dessa troligen inte kan genomföras i sommar. Notiser om resplaner ligger sist i detta kalendarium.

Framåt hösten räknar vi med att kunna genomföra tidigare uppskjutna och nytillkomna föredrag, men höstprogrammet kommer i september.

Ifall läget förändras på ett eller annat sätt – förhoppningsvis till det bättre – kommer vi att tillkännage ändringarna i brev till våra medlemmar och här på nätet.

____________________________________________    

SOMMARVANDRING

En av Stockholmsområdets gröna kilar är Angarn- och Bogesundsområdet. Där finns gott om leder för korta och långa vandringar, t.ex. omkring Bogesunds slott eller Angarnsjön. Lockar det?
Med tanke på virus, vaccin och väder samt allmän försiktighet och personliga förutsättningar anger jag ingen viss dag eller rutt. Hör av dig om du intresserad av att göra en dagstur, lämpligen i senare delen av juni eller i juli.

Anders Schærström, anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 91 28; 08 758 3003.

Välkommen till en

SENSOMMARPROMENAD FRÅN BAGARMOSSEN TILL HELLASGÅRDEN

Söndag 15 augusti kl 11.00

Det tar ca två timmar (9,5km), om vi inte stannar och äter matsäck. Vid börjar med att titta lite på Bagarmossen.  Sedan är det dags att börja vår långa promenad. Framme vid Hellasgården kan man äta (ca 150,-) eller fika. Numera kan man inte äta sin matsäck i restaurangen.
Den hugade kan kasta sig i Källtorpsjön och få det kallt om öronen.

Vi träffas vid Bagarmossens tunnelbana kl 11.00. Det tar 20 minuter från T-centralen, tågen går var 10 minut. 

Hör av dig till mig senast dagen innan, om du vill komma med: Helena Laitanen   073-3946124
Inställs vid regn till en annan dag.

LOTTA SWÄRD – 100 ÅR

Onsdag 25 augusti kl 18:30.  Vi inleder med fika.

Lokal: Sofiasalen, Pumpan (Åsö föreningsråd), Färgargårdstorget 1.”Under finska krigen har lottorna gjort ett stort arbete som sjuksköterskor, matutdelare, telegrafister osv. Min mamma tjänstgjorde under fortsättningskriget som telegrafist i luftvapnet i Äänislinna (Petroskoj) 1942 – 44.  Hon skrev sina memoarer (ca 14 sidor) för 30 år sedan. Nu har jag samlat minnen till en bok. Det har varit mycket intressant att läsa om kriget och finländarna i Äänislinna. Ryssarna förbjöd rörelsen Lotta Swärd efter kriget och lottornas rykte förstördes. Nu har de blivit uppmärksammade igen.” 
Det går att se ett kort inslag med Erja-Riitta på Uutiset (svensk textremsa): https://www.svt.se/nyheter/uutiset/koko-kouluaika-oli-sotaan-valmistautumista. Se också: https://www.lottamuseo.fi/sve/lottamuseet/.

50 kronor, inklusive fika.

Föranmälan till anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 9128; 08 758 30 03. 

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

VI BORSTAR I PARKEN

Måndag 30 augusti kl 17.00

Dags för den årliga tillsynen av runstenen i Karlbergs Slottspark som FNSiN är fadder för. Vi träffas vid SO hörnet av Karlbergs Slott (sjösidan, närmast gångvägen från Birkastan) och går tillsammans till stenen i parken för att se hur den mår och försiktigt ta bort ev lavar och mossa. Liten picknick efteråt!

Ev frågor kan ställas till Erik Elvers, e.elvers@bredband.net eller tel. 0738-526399.

Obs!: Föranmälan senast fredag 27 aug, datum kan behöva ändras om det är föreläsning på Univ den tänkta tiden vilket jag inte vet förrän i slutet av juli.

 VANDRING RUNT DJURGÅRDSBRUNNSVIKEN

Torsdag 9 september  kl 11.00

Välkomna på en vandring runt Djurgårdsbrunnsviken, en av Stockholms mest  älskade och natursköna om-råden. Vi kommer att stanna till vid några olika platser utmed vägen, såsom Nobelparken, minnesmärket över fallna svenskar i FN-tjänst, bysten av Folke Bernadotte och den relativt nya bron över viken, den hedniska offerkälla som återupptäcktes av läkaren Urban Hjärne, Frödinghermen, statyer över Jenny Lindh, Gunnar Wennerberg, Fredsmonumentet med Inga Thorsson och Alva Myrdal.
Vandringen är 4 km lång och är lättgången. Vi samlas vid Klubbhuset Strandvägen 56 kl 11.00 (ligger vid Djurgårdsbrons fäste vid Strandvägen). Där avslutas också vandringen. Medtag matsäck för en rast. Planerad matrast sker vid Djurgårdsbrunnsbron. Ett 100-tal meter därifrån ligger ordentliga toaletter. Kostnad för ”sittande” 5 kr ; för ”stående” gratis. Avgiften betalas med kort.

Anmälan till ragnar.kristensson@gmail.com
alternativt tel: 073- 326 74 88  senast måndagen den 6 september.

HAVTORNSPLOCKNING

Lördag 18 september kl 09.00

Om coronaläget tillåter far vi till stranden utanför Grisslehamn där vi brukar kunna plocka havtorn. Observera att bärtillgången inte kan garanteras (för tre år sedan var det rekordmycket bär, i förfjol nästan inga alls och i fjol blev det ingen tur). De har dock mycket smak och syra så även små mängder räcker länge. Platsen är vacker oavsett bärmängd. Tillfälle till bad.
Vi far från Bergshamra torg kl 9.00 (T-stn Bergshamra norra uppgången) och stannar till i Grisslehamn för att köpa rökt fisk både på vägen till och från plockstället. Vi är tillbaka i Bergshamra ca kl 16.
Föranmälan till Erik Elvers, e.elvers@bredband.net, 0738-526399, senast onsdag 15 sept. Säg till om du behöver eller kan erbjuda bilplats. Utrymmet i tillgängliga bilar är alltid avgörande för hur många som kan följa med. Om vi behöver hyra bil bör det förberedas i god tid.

 VANADISLUNDEN OCH OBSERVATORIEKULLEN

Thorsdag 30 september kl 10.00

Samling vid huvudingången till Wennergren Center. Därifrån går vi över till Vanadislunden och ser på de gamla bostadshusen nära Sveaplan innan vi tar oss upp över höjden till den borgliknande vattenservoaren (varifrån det var en stor läcka 1954).
Vi ser också på utsikten över Brunnsviken och Hagaparken innan vi så småningom drar oss vidare till Observatoriekullen där jag hoppas att vi kan äta lunch på restaurang Himlavalvet (hänger bl a på coronaläget, besked lämnas till dem som anmält sig).

Ev frågor kan ställas till Erik Elvers, e.elvers@bredband.net eller tel. 0738-526399, som också tar emot föranmälan senast måndag 27 september.
Obs!: datum kan behöva ändras om det är föreläsning på Univ den tänkta tiden vilket jag inte vet förrän i slutet av juli.

KONSTEN I SÖDERORT—BREDÄNG

Lördag 9 oktober kl 10.25

Vi hade för 5-7 år sedan ett par vandringar där vi såg på utomhuskonsten i dels Farsta Strand, dels Årsta. Nu är det dags med ännu en sådan vandring, denna gång i Bredäng där det finns drygt 20 konstverk (först planerad till hösten 2020, sedan våren 2021, men av olika skäl uppskjuten).

Samling vid spärrarna T-stn Bredäng (utgång i bakändan av tåget om man kommer från Sthlm, dvs östra ändan). T-tåg linje 13 från T-Centralen 10.04 anländer 10.23 enl tidtabell våren 2021. Sträcka omkring 5 km.
Lunchrast ute (skulle vädret verka bli ruffigt äter vi i stället på något café, det kända Konditori Lyran ovanför Mälaren kan dock vara stängt vid denna tid.
Exakt tid och vad som gäller om lunch meddelas i förväg dem som anmält sig).

Föranmälan till Erik Elvers e-mäle e.elvers@bredband.net eller sms 0738-526399 senast onsdag 6 oktober.

Vandringen ställs in om det är färre än 3 anmälda och / eller coronaläget försämrats (med tanke på buss-och t-baneresor).

RESPLANER

ISLAND

Planeringen är i full gång med sikte på resa i augusti.

Kontaktperson Lars-Olov Wallin; wallin.larsolov@gmail.com ; 070171 48 29.

NYLAND

Innan viruset slog till på allvar diskuterade en grupp medlemmar planer för en resa till Nyland – tid, längd och platser att besöka. Vi kom då fram till att lämplig tid skulle vara i början av augusti, att fyra dagar plus ett par nätter ombord på båten till och från Åbo skulle kunna vara lämplig längd. Ca tio personer    anmälde intresse. På grund av alla smittrisker och restriktioner lades planerna på is.
Det går inte att säga när resan kan bli av, men intresset lever, och förr eller senare ska väl planeringen återupptas.

Ifall du är intresserad kan du vända dig till Camilla Berg för att bli informerad:
camillaberg8888@gmail.com

SÖDRA JYLLAND

I området där gränsen mellan Danmark och Tyskland flyttats fram och tillbaka finns nationalparken Vade-havet, historiskt betydelsefulla platser, små idylliska städer och konstmuseer.
Tolv medlemmar har hittills visat intresse för en resa till södra Jylland och en diskussion om hur en sådan skulle kunna läggas upp har börjat. Visserligen har många restriktioner nu börjat lättas, men det är ännu osäkert när en resa kan bli av.

Kontaktperson: Anders Schærström                        anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 91 28; 08-758 30 03)

ESTLANDSCYKLINGEN uppskjuten till 2022

Coronaläget är alltjämt så osäkert att jag ser det som oklokt att satsa på en cykeltur på den estniska landsbygden i slutet av sommaren. Den tänkta turen Tallinn – Tartu – Finska viken – Tallinn skjuts därför upp till nästa år, men jag hoppas verkligen att den då blir av.   Erik Elvers

***