Gå till innehåll

Landskapsresor

Våra landskapsresor under åren 2005-2015

Sedan mitten av 00-talet har ett inslag i FNSiNs program varit en årlig ”landskapsresa”.

Upprinnelsen var ett förslag att fara till någon sjö långt upp i Ångermanälven, där hyra kanoter och sedan paddla nerför älven till havet. Tanken var intressant men upplägget lockade inte tillräckligt många intresserade, så vi gjorde i stället en bilresa till Nordingrå och Ådalen där vi tillbringade en vecka. Resan föregicks av en studiecirkel.
Resan var så lyckad att många tyckte andra landskap skulle besökas på likartat sätt, och så har det blivit:

Västgötaresan inskränktes för att vara exakt till norra Skaraborg, där vi hade vandrarhemmet i Mariestad som bas för utfärder till olika mål, eftersom hela landskapet innehåller så mycket att det skulle ha varit ogörligt att på en vecka täcka in ett större område.

Av samma skäl begränsades Bohusresan till norra delen av landskapet (Uddevalla – Strömstad med Kosteröarna).

I Dalsland, Sveriges minsta landskap, hann vi på en vecka inte se allt vi hade velat besöka.

I Norrbotten, Sveriges största landskap, fick vi på samma sätt nöja oss med ett litet axplock men besöken i Abisko, Kiruna, Jokkmokk, Storforsen i trakten av Harads, Boden och Luleå gav intryck från både fjällen, de vidsträckta skogsområdena och kustlandet.

Ölandsresan innehöll ett par små snedsprång, vi gjorde en tur till Blå Jungfrun trots att den ön ligger i Småland och passade också på att se domkyrkan och slottet i Kalmar. På samma sätt gick vi över gränsen med en tur genom Båstad i Skåne när vi på Hallandsresan var i Laholm.

Resorna har några gånger genomförts med egna bilar från Stockholm, men vi har också rest t ex med tåg och hyrt minibussar och bilar på plats framme i landskapet. Vi har för det mesta bott på ett vandrarhem och haft det som bas för att inte behöva installera oss på nya ställen flera gånger.

Resorna, oftast föregångna av studiecirklar, har haft ett brett spektrum av besökta platser: naturreservat, kvarnar, fornminnen, kyrkor, industriminnen som Kvarntorpshögen som nu hyser en konstutställning för att nämna några. Många världsarv har besökts: Engelsberg i Bergslagen, Grimeton i Halland, hällristningarna i Tanum i Bohuslän, örlogsstaden i Karlskrona och södra Ölands odlingslandskap.