Gå till innehåll

Ångermanland – 2005 (Ådalen)

 

Veckan efter midsommar reste en grupp från FNSIN till Ångermanland. Resan hade föregåtts av en studiecirkel, där information samlades in om natur och samhälle längs Ångermanälven.

En solig söndag morgon startar vi, åtta personer i två bilar och vårt första stop blir naturreservatet Viksta stentorg, ca 3 mil norr om Uppsala där vi tar kafferast med tårta uppe på rullstensåsens klapperstensfält.
Första dagens lunch dukades upp vid Ångersjöns strand, bad för de hugade och en liten promenad längs stranden. Från Höga Kustenbron och Ångermanaälvens utlopp bjuds vi på en storslagen utsikt och funderar kring den tekniska imponerande konstruktionen.
I Träsk har vi två nätter inbokade privat hos Eva Lockner och på Fiske Camp en bit bort.

Andra dagen åker vi på små vackert slingrande väger med vyer över sjöar, skogar och ängar till Hörsång vid kusten och vidare till Storön.

Tredje dagens mål är Resele vid Ångermanälven med många intressanta upptäckter på vägen. Först Box kulturpark med och utställningen i en f.d. krafstations turbinhall och vidare utefter norra älvstranden till Sandslån, där vi besöker ett museum om skog, timmer, flottning och människor som arbetade och bodde där och ett häxmuseum, som bjöd på förfärande uppgifter.

Därefter åker vi över till södra delen av älven och tittar på en medeltida kyrka i Ytterlännäs. Det imponerande kulturarvet Nämforsen med hällristningar och Rock Art-museum förde tankarna till det samhälle och de människor som varit verksamma här tidigare. En mycket senare innvånare var författaren och konstnären Pelle Molin, vars vackra bronsbyst finns vid den stuga där han bodde några år. På kvällen besöker vi familjen Kårén i Resele, som driver ett ekologisk jordbruk, där vi fick tillfälle att prova på handmjölkning.

På fjärde dagen besöker vi Stockholmsgatorna, ett naturreservat mellan Västernorrlands och Västerbottens län. Det är ytterst lite trafik på vägarna, de vi möter är stora virkesbilar och mycket skog. På återvägen gör vi ett stop i Myckelgensjön.

Den femte dagen besöker vi Långvattnets naturreservat på gränsen till Jämtlands län. I närheten av Junsele får vi se två älgar som kliver rakt över vägen. Kvällens begivenheter är en surströmmingsmiddag hos Pia och Ola Eriksson i familjens gamla timmerhus beläget högt uppe i den ljuvligt blommande branten med hela nejden i ett stort panorama.

Mer detaljerad information kan man få i NOS 2005 NR 4 och 2006 NR 1