Gå till innehåll

På gång

 

Program, sommaren 2018


Programpunkter kan tillkomma, ändringar kan inträffa, liksom tips om intressanta begivenheter hos andra föreningar. Dessa meddelas i så fall via e-post till föreningens medlemmar.

SANDEMARS RIKKÄRR

Lördagen den 1 juli

En del av Sandemars naturreservat består av näringsrika kärr. Floran i kärren är mycket rik med bland annat flera arter orkidéer. Vi gör en vandring på totalt två kilometer och spanar efter intressanta växter. Höjdpunkten blir det stora rikkärret där vi förhoppningsvis hittar den sällsynta orkidén gulyxne.

Fotbeklädnader som tål väta rekommenderas. Ta gärna med fika.

Buss 839 från Handenterminalen kl 10.39 till hållplats Malmvägen (11.06). För bilar finns en liten omärkt parkeringsplats strax efter Sandemars grustäkt där vi samlas. Vandringen startar vid parkeringsplatsen ca 11.15.

Föranmälan behövs inte.

Kontakta Örjan Ericsson, telefon  070-174 81 21, orjan.ericsson@telia.com,

om du undrar över något.

GOTSKA SANDÖN

Det har inte gått att hitta en tid som passar riktigt alla intresserade. En grupp kommer att resa 27-31 juli. Antagligen väljer andra en senare tid. Om du vill ha sällskap och kanske samordna logi på ön får du gärna höra av dig till någon av oss. Anders Schærström,

anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 91 28;  08 758 30 03,

Erik Elvers, e.elvers@bredband.net eller 0738 526 399,

BIODLING —STUDIEBESÖK

Söndag 29 juli kl 13

Vi har fått möjlighet att göra ett studiebesök hos Föreningen Skärgårdsbiodlarna på Beatelund, där vår medlem Staffan Hermansson ägnar sig åt biodling. Besöket kan göras oberoende av väder. Så här en bit in på bisäsongen har kanske även slungningen påbörjats. Nät som skydd för ev störda bin finns att låna, men tag annars gärna med eget sådant.

Beatelund ligger i Värmdö kommun, på vägen mot Ingarö. Buss 429x mot Idalen avgår från Slussen kl 11.37 och kommer till hållplats Beatelundsvägen efter ca 20 minuter, där vi möts. Därifrån är det drygt 2 km att gå till biodlingen.
Beatelunds gård ligger nära naturreservatet Storängsudd, vilket gör att vi kan kombinera dessa besök, som det bäst passar oss.

Föranmälan och frågor senast torsdag 26 juli till Lisbet

lisbet.scheutz@gmail.com eller på telefon 073-9924125.

 

 

SKALDJURSKNYTIS

Lördag 11 augusti kl 14

Plats: Kolonilott 50 Klematisvägen 7 i Skarpnäck. T ex buss 816 från Gullmarsplan ca 10 minuter till Skarpnäcks koloniområde följt av en kort  promenad.

Ta med skaldjur plus dryck!

Vi sitter utomhus så kläder efter väder.

Föranmälan senast 9/8 till Anders Tunevi, telefon  070-5683513

eller anders@anderstunevi.se

TRÄDVANDRING I HUMLEGÅRDEN

Söndag 19 augusti kl 11

Samling utanför Kungliga biblioteket

Enligt en karta jag erhållit från Stockholms stad finns det 82 träd i Humlegården. Cirka 40 av dem finner jag extra intressanta och de träden skall vi titta lite närmare på. Dessutom uppmärksammar vi statyerna över kända svenskar.. Vandringen tar drygt en timma. Vill man sedan förlänga samvaron kan man tillsammans välja något av de många fiken eller krogarna och få sig något till livs.

 Ingen föranmälan.

Har man frågor ring 070  491 6714 eller maila eva.innings@telia.com

VI BORSTAR I PARKEN

Onsdag 22 aug kl 17.00

Dags för den årliga tillsynen av runstenen i Karlbergs Slottspark som FNSiN är fadder för.

Vi träffas vid SÖ hörnet av Karlbergs Slott (sjösidan, närmast gångvägen från Birkastan) och går tillsammans till stenen i parken för att se hur den mår och försiktigt ta bort ev lavar och mossa.

Liten picknick efteråt!

Ev frågor kan ställas till Erik Elvers, e.elvers[a]bredband.net eller 0738-526399.

Ingen föranmälanbehövs, men datum kan behöva ändras med kort varsel så skicka gärna ett mäle om du vill vara med så att jag i så fall kan nå dig.

DIGITALISERINGEN OCH DEN GRÖNLÄNDSKA IDENTITETEN

Måndag 27 augusti kl 18

Hos Studieförbundet Vuxenskolan, Tjärhovsgatan 6, 1 tr. T-bana Medborgarplatsen.

De flesta av oss har väl mer eller mindre vant oss vid en digitaliserad vardag. Den globala rörligheten av idéer och tankar genom digitala kommunikationsnätverk tas för given. Men hur påverkar informationsteknikens växande inflytande ett samhälle där ett extremt klimat och brist  på fysiska och digitala infrastrukturer har begränsat rörelsen och kommunikationen till, från och inom landet? Med andra ord: hur inverkar digitaliseringen, med allt vad den innebär, det vardagliga livet för grönländarna och deras identitet – i en tid då landet genomgår stora ekologiska, sociala och politiska förändringar?

Nicola Wendt doktorerar på de här frågeställningarna. Hon har just gjort en månads fältarbete på Grönland. Det får vi veta mer om ikväll. Nicola är tyska och talar svenska men vill berätta om sitt projekt på engelska.

Fika med ostmacka serveras.

50 kronor för det hela.

 

Föranmälan av praktiska skäl senast den 24 augusti till Anders Schærström,

anders.schaerstrom@telia.com; 08 758 3003; 070 693 91 28.

Samarbete mellan FNSiN och Studieförbundet Vuxenskolan  

OKÄNT ÖLAND ÅLAND

Förre FNSiN-medlemmen PG Braf föreslår att föreningen gör en resa till Åland. PG, som numera bor på Åland, hjälper till med tips. När, var och hur vistelsen ska ske är nu inte klart. Anmäl intresse till Lars-Olov Wallin (wallin.larsolov@gmail.com; 070-1714829) senast 15 augusti så bestämmer vi tid för ett förberedande möte (Lars-Olovs mailadress är korrigerad)

HAVTORNSPLOCKNING

Lördag 29 september kl 09.00

Utfärd till stranden utanför Grisslehamn där vi brukar kunna plocka havtorn Observera att bärtillgången inte kan garanteras. De har dock mycket smak och syra så även små mängder räcker länge.

Tillfälle till bad.

Vi far från Bergshamra torg

kl 9.00 (T-stn Bergshamra norra uppgången) och stannar till i Grisslehamnför att köpa rökt fisk både på vägen till och från plockstället.  Vi är tillbaka i Bergshamra ca kl 16.

Föranmälan till Erik Elvers, e.elvers@bredband.net,

0738-526399, eller

Anders Schærström,

anders.schaerstrom@telia.com,

070-693 91 28, 08-758 30 03, senast onsdag 26 sept.

Säg till om du behöver eller kan erbjuda bilplats. Utrymmet i tillgängliga bilar är alltid avgörande för hur många som kan följa med. Om vi behöver hyra bil bör det förberedas i god tid.

***