Gå till innehåll

På gång

Program, sommar och förhöst 2019


Programpunkter kan tillkomma, ändringar kan inträffa, liksom tips om intressanta begivenheter hos andra föreningar. Dessa meddelas i så fall via e-post till föreningens medlemmar.

GOTSKA SANDÖN

Sedan 1976, då föreningens resor började har vi nog bara missat ett enda år. Naturligtvis ska vi åka även i år, men när? Det lutar just nu åt för- eller högsommar. Numera har det blivit mycket lättare att boka själv via http://www.sandoresor.se/, men om du har synpunkter på tiden eller vill samordna vistelsen och logi med FNSiN-vänner, så kan vi göra vårt bästa. Kontakta Erik Elvers e.elvers[a]bredband.net / tfn 0738-526399 eller Anders Schærström anders.schaerstrom[a]telia.com / 08-758 30 03; 070-693 91 28.

LANDSKAPSRESA UPPLAND

Resan till norra Uppland den 9 – 13 augusti planeras för fullt. Anmälningstiden har gått ut och ett tjugotal medlemmar har anmält sig. Det finns fortfarande möjlighet att klämma in en och annan, i synnerhet om man är bilförare. Hör gärna av er till Eva Bolander, eva.bolander@telia.com ; 0768-452085.

SKALDJURSKNYTIS

Lördag 24 augusti kl 14.00

 Plats: Kolonilott 50 Klematisvägen 7 i Skarpnäck. T ex buss 816 ifrån Gullmarsplan ca 10 minuter till Skarpnäcks koloniområde följt av en kort  promenad.

Ta med skaldjur plus dryck! Vi sitter utomhus så kläder efter väder.

Föranmälan till Anders Tunevi, anders@anderstunevi.se eller

tel. 070-5683513 senast 22/8

TRÄDVANDRING I NOBELPARKEN

Söndagen den 25 augusti klockan 11

Vi träffas utanför Berwaldhallen. Snett över gatan ligger Nobelparken. I parken finns ovanligt många olika trädslag. Det är resterna av ett arboretum (trädsamling), som planterades på 1800-talet då Skogsinstitutet låg i en av byggnaderna i parken.

Vandringen tar drygt en timme och avslutas med medhavd fika vid Djurgårdsbrunnsviken.

Ingen föranmälan. Frågor besvaras av Eva Innings tel. 070 4916714

VI BORSTAR I PARKEN

Onsdag 4 sept kl 17.00

 Dags för den årliga tillsynen av runstenen i Karlbergs Slottspark som FNSiN är fadder för. Vi träffas vid SÖ hörnet av Karlbergs Slott (sjösidan, närmast gångvägen från Birkastan) och går tillsammans till stenen i parken för att se hur den mår och försiktigt ta bort ev lavar och mossa. Liten picknick efteråt!

Ev frågor kan ställas till Erik Elvers, e.elvers@bredband.net eller tel. 0738-526399. Ingen föranmälan behövs.

HAVTORNSPLOCKNING

Lördag 7 september kl 09.00

Utfärd till stranden utanför Grisslehamn där vi brukar kunna plocka havtorn. Observera att bärtillgången inte kan garanteras. De har dock mycket smak och syra så även små mängder räcker länge. Tillfälle till bad.

Vi far från Bergshamra torg kl 9.00 (T-stn Bergshamra norra uppgången) och stannar till i Grisslehamn för att köpa rökt fisk både på vägen till och från plockstället. Vi är tillbaka i Bergshamra ca kl 16.

Föranmälan till Erik Elvers,

e.elvers@bredband.net, 0738-526399,

senast onsdag 4 sept. Säg till om du behöver eller kan erbjuda bilplats. Utrymmet i tillgängliga bilar är alltid avgörande för hur många som kan följa med. Om vi behöver hyra bil bör det förberedas i god tid.

RESA TILL KÖKAR

13 – 15 september 2019

Då vi inte kom till Kökar,  på vår resa till Åland i början av sommaren har jag planerat en resa bara till Kökar.

Vi åker fredagen den 13 september från Stockholm kl 07.00 till Kapellskär där vi tar Viking lines färja till Mariehamn och sedan åker vi med Ålandstrafikens sydgående linje från Långnäs till Kökar.

På Kökar bor vi i stuga/or på Klobbars Gästhem där vi har självhushåll.

Det som vi ska göra på Kökar är:

  • Besöka Otterböte bronsåldersboplats
  • Vandra ut på västra sidan av Kökar till Kalen där det förutom den vidunderliga utsikten över Kökarfjärden också framförallt finns spektakulära bergsformationer. Där kan vi också studera krigslämningar från första och andra världskrigen.
  • Besöka S:ta Anna Kyrka
  • Vandra kulturstigen på Hamnö, vid kyrkan, som går vid klosterruinerna och fornlämningarna
  • Besöka Kökar Museum där kan vi uppleva hur Kökarborna levde för, med bl a gamla byggnader och en båtutställning
  • Vandra på vandringsleden vid Klobbars Gästhem

På söndagen den 15 september åker vi från Kökar kl 14.00 och är i Stockholm 21.30.

Priset för resa och boende blir under 1200 kr.

Jag vill att du anmäler dig senast den 25 augusti till goran@lindwall.se eller 070 655 17 90. Jag vill också veta om du kan ställa upp med bil.

NATUREN I EKOPARKEN

Onsdag den 2 oktober kl 18

IFFI, Norrtullsgatan 45

FNSiN var, redan när grunden till världens första nationalstadspark lades,  bland de föreningar som anslöt sig till Förbundet för Ekoparken.

Henrik Waldenström, ornitolog, guide och en av initiativtagarna till Ekoparken, berättar denna gång om naturen i parken.

Fika med ostfralla, 50 kr för det hela.

Föranmälan till Lars-Olov Wallin

wallin.larsolov@gmail.com ,  tel 0701714829

VANDRING TILL BAGGENSSTÄKET

Söndag 13 okt, buss fr Slussen ca kl 10

 Det är i år 300 år sedan rysshärjningarna i Stockholms skärgård, alltså under slutet av Stora Ofreden. Det fanns t o m ett hot mot själva Stockholm, men det avvärjdes genom slaget vid Baggenstäket. Vi gör en höstvandring dit från Neglinge och fortsätter genom skogen till Fisksätra. I mån av tid och intresse kan vi besöka Leksaksmuseet där som öppnade våren 2018. På vägen till Stäket passar vi på att bese en ”sjörövargrav”.

Hur tidtabellerna ser ut i höst är i skrivande stund okänt, men jag räknar med buss från Slussen runt kl. 10, byte till Saltsjöbanan vid Henriksdal och ankomst till Neglinge runt 10.45. Exakta tider meddelas efter anmälan som görs till Erik Elvers sms 0738-526399 eller e-mäle e.elvers@bredband.net senast thorsdag 10 oktober.

Skor för vandring i skog, matsäck för lunchrast och evt även en te/kaffepaus.

***