Gå till innehåll

På gång

Program, sommar och förhöst 2019


Programpunkter kan tillkomma, ändringar kan inträffa, liksom tips om intressanta begivenheter hos andra föreningar. Dessa meddelas i så fall via e-post till föreningens medlemmar.

KÖKAR

13– 15 september

Omkring tio medlemmar kommer att besöka Kökar.  I resplanen ingår Otterböte bronsåldersboplats, vandringar  till geologiskt , historiskt och arkeologiskt intressanta miljöer.

Information: Göran Lindwall, goran@lindwall.se.

UTFLYKT TILL ÖJA/LANDSORT

Fredag 20 september

 Pendeltåg från Sthlm City 8.24 till Nynäsgård där man byter till buss 852 till Ankarudden. Waxholmsbåt till Landsort kl. 10.00.  Bil: väg 225 eller 73 till Nynäshamn. Följ skyltar mot Torö/Herrhamra, kör så långt det går. Parkering kostar 60kr/dag. Båt-resan tar en halvtimme och kostar 79kr (pensionär 58kr). Om du har en SL-periodbiljett (minst 30 dagars), gäller den även på båten. Hemresa från Landsort kl. 15.00, åter i Stockholm City 17.06.

Kjell Linnér kommer att guida turen på denna Stockholms skärgårds sydligaste punkt, en ca 5km lång ö. Där finns bl. a ett fyrtorn från 1600-talet, landets äldsta bevarade, en fågelstation och en försvarsanläggning från 1970-talet. Den största byn, Storhamn, är ett pittoreskt och levande skärgårdssamhälle (ca 20 bofasta) med både handelsbod, pub, vandrarhem och restaurang.

Ta med matsäck.

Föranmälan till Kjell senast 18 september,tel. 08–58356393 (ring helst kvällstid) eller 070–3864933.

Inbjudan från STF:

VANDRING från STALLMÄSTARGÅRDEN  till KOPPARTÄLTEN

Lördag 28 september, samling kl 10.45 Odenplan, vid spärren 1 trappa ned.

Vi gör en vandring i Hagaparken i september förbi Kungliga Begravningsplatsen upp till gamla Haga. Vi kommer att se Turkiska paviljongen, ” grottan” med ”vattenfallet”, Ekotemplet, Gustav llls ruin och Koppartälten där vi kan fika.

Ledare: Uno Tholsson.

Buss 515 från Odenplan till Stallmästargården, hem från Haga Norra med buss 515 till Odenplan.

Guide: Mats Gullberg.

Anmälan till Mats Gullberg, 070 570 92 47.

Kostnad 30:-  för medlemmar för övriga kostar det 50:- , avgiften betalas vid spärren.

NATUREN I EKOPARKEN

Onsdag den 2 oktober kl 18

IFFI, Norrtullsgatan 45

FNSiN var, redan när grunden till världens första nationalstadspark lades,  bland de föreningar som anslöt sig till Förbundet för Ekoparken.

Henrik Waldenström, ornitolog, guide och en av initiativtagarna till Ekoparken, berättar denna gång om naturen i parken.

Fika med ostfralla, 50 kr för det hela.

Föranmälan till Lars-Olov Wallin

wallin.larsolov@gmail.com ,  tel 070-1714829

VANDRING TILL BAGGENSSTÄKET

Söndag 13 okt, buss fr Slussen ca kl 10

 Det är i år 300 år sedan rysshärjningarna i Stockholms skärgård, alltså under slutet av Stora Ofreden. Det fanns t o m ett hot mot själva Stockholm, men det avvärjdes genom slaget vid Baggenstäket. Vi gör en höstvandring dit från Neglinge och fortsätter genom skogen till Fisksätra. I mån av tid och intresse kan vi besöka Leksaksmuseet där som öppnade våren 2018. På vägen till Stäket passar vi på att bese en ”sjörövargrav”.

Hur tidtabellerna ser ut i höst är i skrivande stund okänt, men jag räknar med buss från Slussen runt kl. 10, byte till Saltsjöbanan vid Henriksdal och ankomst till Neglinge runt 10.45. Exakta tider meddelas efter anmälan som görs till Erik Elvers sms 0738-526399 eller e-mäle e.elvers@bredband.net senast thorsdag 10 oktober.

Skor för vandring i skog, matsäck för lunchrast och evt även en te/kaffepaus.

HÖSTMÖTE

Medlemmarna i Föreningen Natur och Samhälle i Norden kallas härmed till ordinarie höstmöte den 8 november kl 18.00  i IFFI:s lokaler, Norrtullsgatan 45 (Borgerskapets Enkehus)                  

 Dagordning

 1. Val av mötesordförande, mötessekreterare och två justerare
 2. Fastställande av röstlängd
 3. Mötets behöriga utlysande
 4. Fastställande av dagordningen
 5. Protokoll från föregående allmänna möte
 6. Val av styrelse för 2020
 7. Val av revisor och revisorssuppleant för 2020
 8. Val av valberedning
 9. Fastställande av årsavgift för 2020
 10. Förslag till budget 2020
 11. Motioner (skall vara styrelsen tillhanda senast en månad före höstmötet)
 12. Aktuell information om samarbete med andra organisationer etc.
 13. Övriga ärenden

Efter mötesförhandlingarna bilder och berättelser från Ålandsresan.

Föreningen bjuder på fika med smaker från Åland.

VÄLKOMNA!

NORDENS GRÄNSER—

KONFLIKTER OCH ÖVERTRÄDELSER

Tisdag den 12 november klockan 18.

Föreningen Nordens kansli, Drottninggatan 30.

Flensburg, Grisbådarne, Hapatornio, Boris Gleb, Petsamo och Viborg. Nordens yttre och inre gränser speglar en rumslig historia med motsättningar, krig, överträdelser och samarbete.

Thomas Lundén, emeritusprofessor vid Södertörns högskola har sysslat med politisk geografi och geopolitik under många år och tar oss med på en tur över gränserna.

Fika med ostsmörgås ingår. 50 kronor för det hela.

Vi bevakar porten och släpper in från ca 17.30.

Föranmälan önskas till Anders Schærström,

anders.schaerstrom@telia.com;  tel  08 758 3003; 070 693 9128.

Samarrangemang för FNSiN och Föreningen Norden Stockholm med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan.                               

NILLORUTILIUTT - OM GRÖNLÄNDSKANS UTMANINGAR

Måndagen den 25 november kl 18

 IFFI, Norrtullsgatan 46 (Borgerskapets Enkehus)

Henrik Nilsson, terminolog med lång erfarenhet från Terminologicentrum TNC, har nyligen undervisat på Grönland och berättar om språkvård på Grönland och i övriga Norden.

Mer information kommer via e-post.

Du kan också höra av dig till Anders Schaerström, anders.schaerstrom@telia.com; 070 693 91 28; 08 758 3003.

GRÖT, GLÖGG OCH MUMINTROLL—ANDHÄMTNING I ADVENT

 Torsdag 12 december kl. 18

 Fatburs Kvarngata 14.  För att komma in ring ”Föreningslokal” från porttelefonen. Du kan även ringa till Soilis mobil.

 Vi avslutar FNSiN– året genom att samlas denna mörka kväll för att ha en trevlig, julig stund tillsammans. Vi umgås, dricker lite glögg, äter en tallrik risgrynsgröt och fikar. Som traditionen bjuder blir det en stunds högläsning, berättelser med jultema och, naturligtvis, mumintroll.

Kostnad: 60kr

Föranmälan nödvändig (för att vi ska kunna köpa lagom med matvaror). SMS eller e-post till Soili 072–9921669, soibis@outlook.com eller till Anders 070–6939128, anders.schaerstrom@telia.com

ESTLANDSCYKLING försommaren 2020?

 Visst intresse har framförts om någon cykeltur även nästa år, ett förslag är i Estland. Huruvida det blir någon tur beror förstås bl a på hur sommar-programmet ser ut i övrigt, t ex om det finns andra resplaner, men ett grovt utkast till resrutt är följande. Blir det inte en sådan tur 2020 kanske det kan bli 2021.

Färja till Tallinn, och efter att ha sett på staden österut längs Finska viken till nationalparken Lahemaa. Två nätter i eller nära den, dvs en heldag där. Sedan vidare till Peipus-sjön och den gamla universitetsstaden Tartu (tidigare Dorpat) och därifrån tillbaka till Tallinn nordväst genom landet. Total längd 40-50 mil, jag räknar med 5-6 mil (3-4 timmar cykling) per dag. Jag bedömer att det inte finns tid för i och för sig intressanta besök i Narva eller på de gamla svensköarna i Finska viken – tänkt längd för turen är drygt en vecka i slutet av maj eller första halvan av juni.

Jag upprepar att programmet är på skisstadiet, jag har t ex inte kollat övernattningsmöjligheter eller tillgång till småvägar, men om det är några som tycker att det låter intressant ber jag dem kontakta mig (mäle e.elvers@bredband.net) och gärna framföra synpunkter och/eller önskemål.

Mera info kommer i nästa nummer av NOS.

Erik Elvers

ANDRA FÖRSLAG TILL RESOR

Nyligen har medlemmar föreslagit att föreningen ska göra resor till Island respektive Nyland. Som ni vet har föreningen alltid förberett och genomfört resor på egen hand, dvs. vi har diskuterat upplägg, ofta förberett oss i regelrätta studiecirklar, bokat själva och färdats med egna medel. De nya förslagen är mycket preliminära, så nästa steg är att intresserade samlas för att resonera.

Är du intresserad?

I så fall kan du höra av dig till Lars-Olov Wallin (wallin.larsolov@gmail.com; 070 171 4829).

***